Śledź w oleju z czarnym pieprzem i zielem angielskim





Śledź, śledzik, nasz kochany towarzysz każdego święta i każdej imprezy.

Mój przepis :
3 kg matjasów -moczymy w wodzie przez całą noc, ilość wody : tyle by przykryła śledzie. Niektóre przepisy mówią o mleku – dla mnie ani woda ani mleko nie ma wpływu na smak. W mleku po prostu szybciej sól „wychodzi” i nie trzeba na to całej nocy.
1,5 kg cebuli białej – pokrojoną w kostkę lub dowolnie inaczej -sparzamy. Czyli zalewamy wrzątkiem i zostawiamy przez 5-10 minut. Jest wtedy delikatniejsza.
1 Łyżka miodu
30 g pieprzu młotkowanego – możemy sami roztłuc nieco ziarenka
30 g ziela angielskiego – jego nie tłuczemy, dodajemy w całości
Olej z pestek winogron – pójdzie na ten interes około litra.
Wszystko mieszamy – następnie przekładamy do słoików- jest to najlepszy sposób na przechowywanie w lodówce, ponieważ pudełka plastikowe mimo że przeznaczone do żywności mogą swój smaczek puścić.
Najlepiej uczynić te śledzie przynajmniej tydzień na przód – przed planowanym poczęstunkiem.

Oprócz standardowych przypraw które podałam w przepisie można dorzucić rodzynki, suszone śliwki i inne suszone owoce, kandyzowane lub marynowane warzywa również.

Komentarze