Włocławkowe penne ala bolognese - obiad dla 10 osób

Jak przygotować obiad dla 10 osób ? 
Jak zrobić ten pyszny domowy sos keczupowy ala Włocławek ? 
























Zatem... Będzie krótko...

Na 10 porcji potrzebujemy:
4 cebule - około 1 kg
Seler - taki średni - też około 1 kg
Mięso mielone 1kg- używam z łopatki - ale można używać takie, jakie najbardziej lubimy. Popuśćmy wodze fantazji w kuchni.
Przecier pomidorowy - 1,5 litra.

Cebule kroimy w dość dużą kostkę, seler również - nie ma to dużego znaczenia, bo i tak będziemy wszystko blendować. Kostkę tą warzywną obsmażamy - polecam oddzielnie - bo się to zwyczajnie nawet na dużym woku nie zmieści. Gdy już obsmażymy - przekładamy do miski, żeby przestygło.

























W tym czasie obsmażamy nasze mięsko.Doprawione oczywiście - sól, pieprz, słodka papryka.
Warzywa przestudzone blendujemy z dodatkiem wody - polecam również partiami - chyba że mamy pod ręką jakiś gastronomiczny blender. Wody dajemy około szklanki na każdą porcję blendowanych warzyw- pójdzie to na dwa razy , zatem potrzebne nam dwie szklanki wody.
Wlewamy wszystko do garnka, wraz z przecierem pomidorowym. Dodajemy usmażone mięso. Dusimy jeszcze około 15 minut wszystko razem pod przykryciem na niewielkim ogniu. Do momentu aż zacznie bulgotać -tak tak! Uważamy też by nie spalić. I tu potrzebna była nam pokrywka- by sos został w garnku a nie zmuszał nas do umycia twarzy i sufitu w kuchni. 

Gdy już zdejmiemy garnek z kuchenki - dodajemy czosnek i oregano. Używam suszonych - zatem na taką ilość sosu potrzebujemy paczki po 30g czosnku i oregano :) Dodajemy te przyprawy na samym końcu ponieważ czosnek potrafi puścić gorycz. Jeżeli planujemy danie zamrozić - dodajmy go przed samym podaniem.

Mieszamy i dajemy sosikowi odpocząć - najlepszy będzie na drugi dzień - ale kto by tyle czekał. 
Na taką ilość potrzebujemy 1 kg makaronu - jeżeli chcemy go dodać od razu - gotujemy go al dente, żeby się nie rozciapciał przy ponownym odgrzewaniu.



Komentarze

  1. Porcja jak dla mojego męża ;) proste a jakie pomysłowe, brawo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się , że się podoba moje cudowanie z selerem :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz