
Wyciągi z zielonej herbaty często
stosowane są w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry przetłuszczającej się i trądzikowej.
Chłodzący tonik – zaparzona i schłodzona zielona
herbata.
W sklepach pełne półki, ceny różne,
każdy znajdzie coś dla siebie ? Pewnie tak… Ale jeżeli nie mamy czasu na
testowanie nowości przed latem, bo to jednak różnie bywa nawet z tymi
konkretnymi kategoriami kosmetyków –co by się nie okazało że kosmetyk dla
alergików jednak zrobił nam z oczu piłki ping pongowe – możemy sobie zrobić tonik na szybko. Po zaparzeniu otrzymujemy
chłodzący i kojący tonik idealny do
każdego rodzaju cery. Kosmetyk należy przechowywać w lodówce.
Przemywamy twarz dwa razy dziennie. Niekonieczne
jest spłukiwanie czy jakiekolwiek dodatkowe działania J
Niech skóra sobie pooddycha.
Robi się coraz cieplej- dobrze mieć
go w lodówce – a przy okazji nie ma strachu gdy nam to ktoś omyłkowo wypije J
Jeżeli mamy czas –BŁAGAM! Raz w
tygodniu go znajdźmy!- nasączone płatki
kosmetyczne pozostawmy w problematycznych miejscach (strefa T – lub po prostu
tam, gdzie mamy jakieś zmiany trądzikowe
bądź alergiczne)na dłużej – około 20 minut. Również takie okłady pomogą
zwalczyć nieco cienie pod oczami oraz zapobiegnie podrażnieniom po np. zmywaniu
wodoodpornego makijażu. Okład taki odżywi również nasze rzęsy a nawet pobudzi
nieco ich wzrost.
Sprawdziłam na sobie: można zieloną herbatę nalać
prosto do oka – oczywiście chłodną i bez dodatków – a nic się złego nie stanie.
Parzenie zielonej herbaty
Do przygotowania naparu najlepsza jest woda miękka,
uboga w wapń i niechlorowana. Niestety, w naszych kranach płynie woda twarda, o
dużej zawartości chloru. Jeżeli nie ma możliwości przefiltrowania jej, należy
korzystać z mineralnej, niegazowanej, o niewielkiej zawartości wapnia. Napar
sporządza się następująco: łyżeczkę suszu zalewa się szklanką wody o temp. 80 st . C. Powinna to być za
każdym razem woda świeża, raz gotowana. Herbatę należy parzyć nie dłużej niż
3-4 minuty. Zbyt mocna ma posmak szpinaku lub alg. Wystarczy ją wtedy
rozcieńczyć wodą, a zyska na smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz