Immunobiotic® COMPLEX to nowoczesny preparat, który w 1
kapsułce zawiera 5 miliardów żywych kultur bakterii Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 i 1 miliard bakterii Bifidobacterium lactis HN019 oraz Fibregum™. Są to szczepy występujące
naturalnie w układzie pokarmowym zdrowego człowieka. Kompozycję
bakterii wspomaga Fibregum™ - błonnik będący włóknem pokarmowym pochodzenia
roślinnego.
Probiotyki (z grec. pro bios – dla życia) to preparaty zawierające
wystarczającą ilość żywych, ściśle zdefiniowanych mikroorganizmów, które
poprzez implantację lub kolonizację wpływają korzystnie na mikroflorę
określonego obszaru organizmu. Do tej grupy zaliczamy bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium,
oraz drożdże, np. Saccharomyces boulardii.
Błonnik FIBREGUM
- Jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego gwarantujący
dotarcie i oczyszczenie wszystkich zagłębień jelitowych;- Posiada wysoką tolerancję pokarmów;
- Posiada przebadane klinicznie właściwości prebiotyczne;
- Fibregum gwarantuje minimum 90% rozpuszczalnego błonnika na suchą masę;
- Nie ulega trawieniu, o wysokim ciężarze cząsteczkowym polisacharydu oczyszczonym przy użyciu wyłącznie metod fizycznych, czyli bez obróbki chemicznej lub enzymatycznej;
- Udowodnione działanie bifidogeniczne;
- Stymulacja produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych;
- Wysoka tolerancja dla jelit do50g/dzień;
- Niska wartość kaloryczna;
- Bezpieczne dla zębów.
Błonnik akacjowy znany jest z krajów afrykańskich, gdzie używany
jest od stuleciu do utrzymania zdrowych jelit oraz odpowiedniej flory
bakteryjnej. W dużej mierze z powodu dostarczania odpowiedniej dawki błonnika
akacjowego mieszkańcy krajów afrykańskich utrzymuję swój układ pokarmowy w
bardzo dobrej kondycji natomiast zachorowalność na choroby układu pokarmowego
są do 40% mniejsze niż u mieszkańców krajów europejskich.
Dany szczep bakterii możemy uznać za probiotyczny jeśli spełnia następujące kryteria: jest izolowany z organizmu człowieka, jest oporny na działanie kwasów żółciowych i soków trawiennych oraz na niskie pH żołądka, ma zdolność do kolonizacji jelita, wykazuje antagonistyczne działanie wobec różnych drobnoustrojów patogennych przewodu pokarmowego i wywiera pozytywny wpływ na metabolizm gospodarza.
Probiotyczne bakterie
Lactobacillus rhamnosus (Lactobacillus GG) to najlepiej poznany szczep. Wiadomo, że
wytwarza nadtlenek wodoru i kwas piroglutaminowy, który hamuje wzrost
bakterii G(+) i G(-). Ma zdolność kolonizacji jelit. Szczególnie polecany
niemowlętom, u których bariera jelitowa nie jest szczelna. Skraca czas
trwania biegunek rotawirusowych u dzieci, biegunek poantybiotykowych
i biegunek podróżnych. Zalecany jest przy zapaleniu jelit. Korzystnie
wpływa na stan jamy ustnej i zębów. Utrudnia bakteriom próchnicotwórczym
Streptococcus mutans przyleganie do powierzchni szkliwa. Podawanie
Lactobacillus GG kobietom w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia atopowego
zapalenia skóry (AZS) u ich dzieci. Takie same efekty daje podawanie
probiotyków niemowlętom do 6. miesiąca życia.
Bifidobacterium bifidum zagnieżdża się w błonie śluzowej jelita
grubego oraz w pochwie. Zapobiega kolonizacji bakterii chorobotwórczych,
takich jak Clostridim i Salmonella. Zwiększa również przyswajanie składników
mineralnych np. żelaza, wapnia, magnezu. Polecany jest w zaburzeniach
trawienia u niemowląt, w chorobach jelit, zaparciach, po
antybiotykoterapii.
Dobroczynne prebiotyki
Prebiotyki to
składniki żywności, które nie ulegają trawieniu przez enzymy przewodu
pokarmowego człowieka. Ich obecność korzystnie wpływa na drobnoustroje żyjące
w jelicie grubym (głównie Bifidobacterium), ponieważ wydłuża czas
przeżycia tych bakterii i ułatwia im kolonizację.
Do prebiotyków
zaliczamy cukry proste np. laktulozę, laktitol oraz tzw. fruktany, które należą
do polisacharydów zbudowanych z jednostek fruktozy. Najlepiej poznanymi
substancjami z tej grupy są: fruktooligosacharydy i inulina. Wykazano,
że ta ostatnia stymuluje wzrost populacji Lactobacillus nawet
dziesięciokrotnie. Połączenie probiotyku
z prebiotykiem określamy mianem synbiotyku.
Zastosowanie probiotyków
Antybiotykoterapia
Stosowanie
antybiotyków prowadzi do uszkodzenia fizjologicznej mikroflory jelit. Sytuacja
ta sprzyja namnażaniu patogenów, np. Clostridium difficile, których nadmierny
wzrost po leczeniu antybiotykami może prowadzić do błoniastego zapalenia jelit.
Preparaty osłonowe
powinny być przyjmowane przez cały okres stosowania kuracji oraz kilka dni po
jej zakończeniu, by odbudować prawidłową florę jelitową. Probiotyk należy
przyjmować najlepiej 2 godziny po zażyciu antybiotyku. Dopuszcza się
mieszanie preparatu z wodą, mlekiem lub jogurtem.
Zaparcia i biegunki
Fermentowane produkty
mleczne są źródłem kwasu mlekowego, który hamuje procesy gnilne, sprzyja
rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej i produkcji witaminy K
oraz witamin grupy B. Probiotyki poprawiają perystaltykę jelit, dzięki
czemu znalazły zastosowanie w leczeniu zaparć.
Udowodniono także,
że szczepy probiotyczne L.rhamnosus, L.reuteri, Saccharomyces boulardii
skracają czas trwania biegunki u dzieci i osób dorosłych.
W biegunkach podróżnych najlepiej sprawdzają się kombinacje probiotyków:
Saccaromyces boulardii, Bifidobacterium bifidum, L.acidophilus lub B.bifidum,
S.thermophilus i L.acidophilus.
Zapalenia jelit
Szczepy probiotyczne
obniżają wartość pH w obrębie jelit, hamują procesy gnilne, wpływają na
przepuszczalność nabłonka. Korzystne działanie w tym schorzeniu wykazują:
Saccharomyces boulardii, L.plantarum, L.acidophilus.
Nietolerancja laktozy
Zaburzenie trawienia
laktozy wiąże się z decyfitem laktazy – enzymu uwalnianego przez
nabłonek jelitowy. Szczepy probiotyczne mają zdolność uwalniania tego enzymu
oraz pobudzają ścianę jelit do jego wydzielania. Zapobiega to występowaniu
u niemowląt następujących objawów: biegunki, wzdęć, bólów brzucha. Pomocne
w zwalczaniu tych dolegliwości okazały się: L.rhamnosus, B. lactis.
Zakażenia Helicobacter pylori
Szczepy L.casei,
L.acidophilus łagodzą stan zapalany wywołany przez H.pylori, ponieważ działają
antagonistycznie. Probiotyki stanowią również osłonę przy agresywnym leczeniu
choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy (IPP + dwa antybiotyki).
Alergia i AZS
Lactobacillus rhamnosus
GG okazał się pomocny w leczeniu i zapobieganiu AZS u dzieci.
Zmniejsza on również ryzyko alergii na mleko krowie.
Osłabienie układu immunologicznego
Szczepy
probiotyczne, np. L.acidophilus, L.casei, L.rhamnosus), działają
immunomodulująco przez: wzrost aktywności fagocytarnej leukocytów krwi,
podwyższenie poziomu IgA (przeciwciała, które chroni przed infekcjami dróg
oddechowych, błon śluzowych i przewodu pokarmowego).
gdyby znano to 30 lat temu wilu ułatwiło by to życie
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Na szczęście świat idzie do przodu :D
UsuńDobrze napisane :)
OdpowiedzUsuńMnie najbardziej zdumiewa to, że takie ilości małych bakterii mogą tak bardzo korzystnie wpłynąć na sza organizm. Dokładniej na układ trawienny bo on tu występuje w głównej mierze. Takie probiotyki zostały opisane w https://radioklinika.pl/probiotyk-jaki-wybrac gdzie wskazano jakie probiotyki kiedy wybrać. Nie dajmy się wyjałowić po antybiotykach i stosujmy probiotyki, to taka nasza pomoc do odbudowania prawidłowej flory.
OdpowiedzUsuńW sumie o takich rzeczach ja jeszcze nie słyszałem, ale jak widać suplementów jest cała masa. Jednak gdy moja żona w ostatnim czasie miała endometriozę https://apteline.pl/artykuly/endometrioza-leczenie-badania-przyczyny/ to wtedy wiedzieliśmy, że należy udać się od razu do lekarza specjalisty.
OdpowiedzUsuń