Błonnik akacjowy i przyjazne bakterie – Immunobiotic Complex

Immunobiotic® COMPLEX to nowoczesny preparat, który w 1 kapsułce zawiera 5 miliardów żywych kultur bakterii Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 i 1 miliard bakterii Bifidobacterium lactis HN019 oraz Fibregum™. Są to szczepy występujące naturalnie w układzie pokarmowym  zdrowego człowieka. Kompozycję bakterii wspomaga Fibregum™ - błonnik będący włóknem pokarmowym pochodzenia roślinnego. 



Probiotyki (z grec. pro bios – dla życia) to preparaty zawierające wystarczającą ilość żywych, ściśle zdefiniowanych mikroorganizmów, które poprzez implantację lub kolonizację wpływają korzystnie na mikroflorę określonego obszaru organizmu. Do tej grupy zaliczamy bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, oraz drożdże, np. Saccharomyces boulardii.

Błonnik FIBREGUM
- Jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego gwarantujący dotarcie i oczyszczenie wszystkich zagłębień jelitowych;
- Posiada wysoką tolerancję pokarmów;
- Posiada przebadane klinicznie właściwości prebiotyczne;
- Fibregum gwarantuje minimum 90% rozpuszczalnego błonnika na suchą masę;
- Nie ulega trawieniu, o wysokim ciężarze cząsteczkowym polisacharydu oczyszczonym przy użyciu wyłącznie metod fizycznych, czyli bez obróbki chemicznej lub enzymatycznej;
- Udowodnione działanie bifidogeniczne;
- Stymulacja produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych;
- Wysoka tolerancja dla jelit do50g/dzień;
- Niska wartość kaloryczna;
- Bezpieczne dla zębów.


Błonnik akacjowy znany jest z krajów afrykańskich, gdzie używany jest od stuleciu do utrzymania zdrowych jelit oraz odpowiedniej flory bakteryjnej. W dużej mierze z powodu dostarczania odpowiedniej dawki błonnika akacjowego mieszkańcy krajów afrykańskich utrzymuję swój układ pokarmowy w bardzo dobrej kondycji natomiast zachorowalność na choroby układu pokarmowego są do 40% mniejsze niż u mieszkańców krajów europejskich.

Dany szczep bakterii możemy uznać za probiotyczny jeśli spełnia następujące kryteria: jest izolowany z organizmu człowieka, jest oporny na działanie kwasów żółciowych i soków trawiennych oraz na niskie pH żołądka, ma zdolność do kolonizacji jelita, wykazuje antagonistyczne działanie wobec różnych drobnoustrojów patogennych przewodu pokarmowego i wywiera pozytywny wpływ na metabolizm gospodarza.

Probiotyczne bakterie

Lactobacillus rhamnosus (Lactobacillus GG) to najlepiej poznany szczep. Wiadomo, że wytwarza nadtlenek wodoru i kwas piroglutaminowy, który hamuje wzrost bakterii G(+) i G(-). Ma zdolność kolonizacji jelit. Szczególnie polecany niemowlętom, u których bariera jelitowa nie jest szczelna. Skraca czas trwania biegunek rotawirusowych u dzieci, biegunek poantybiotykowych i biegunek podróżnych. Zalecany jest przy zapaleniu jelit. Korzystnie wpływa na stan jamy ustnej i zębów. Utrudnia bakteriom próchnicotwórczym Streptococcus mutans przyleganie do powierzchni szkliwa. Podawanie Lactobacillus GG kobietom w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia atopowego zapalenia skóry (AZS) u ich dzieci. Takie same efekty daje podawanie probiotyków niemowlętom do 6. miesiąca życia.

Bifidobacterium bifidum zagnieżdża się w błonie śluzowej jelita grubego oraz w pochwie. Zapobiega kolonizacji bakterii chorobotwórczych, takich jak Clostridim i Salmonella. Zwiększa również przyswajanie składników mineralnych np. żelaza, wapnia, magnezu. Polecany jest w zaburzeniach trawienia u niemowląt, w chorobach jelit, zaparciach, po antybiotykoterapii.

Dobroczynne prebiotyki
Prebiotyki to składniki żywności, które nie ulegają trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka. Ich obecność korzystnie wpływa na drobnoustroje żyjące w jelicie grubym (głównie Bifidobacterium), ponieważ wydłuża czas przeżycia tych bakterii i ułatwia im kolonizację.

Do prebiotyków zaliczamy cukry proste np. laktulozę, laktitol oraz tzw. fruktany, które należą do polisacharydów zbudowanych z jednostek fruktozy. Najlepiej poznanymi substancjami z tej grupy są: fruktooligosacharydy i inulina. Wykazano, że ta ostatnia stymuluje wzrost populacji Lactobacillus nawet dziesięciokrotnie. Połączenie probiotyku z prebiotykiem określamy mianem synbiotyku.



Zastosowanie probiotyków
Antybiotykoterapia
Stosowanie antybiotyków prowadzi do uszkodzenia fizjologicznej mikroflory jelit. Sytuacja ta sprzyja namnażaniu patogenów, np. Clostridium difficile, których nadmierny wzrost po leczeniu antybiotykami może prowadzić do błoniastego zapalenia jelit.
Preparaty osłonowe powinny być przyjmowane przez cały okres stosowania kuracji oraz kilka dni po jej zakończeniu, by odbudować prawidłową florę jelitową. Probiotyk należy przyjmować najlepiej 2 godziny po zażyciu antybiotyku. Dopuszcza się mieszanie preparatu z wodą, mlekiem lub jogurtem.

Zaparcia i biegunki
Fermentowane produkty mleczne są źródłem kwasu mlekowego, który hamuje procesy gnilne, sprzyja rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej i produkcji witaminy K oraz witamin grupy B. Probiotyki poprawiają perystaltykę jelit, dzięki czemu znalazły zastosowanie w leczeniu zaparć.
Udowodniono także, że szczepy probiotyczne L.rhamnosus, L.reuteri, Saccharomyces boulardii skracają czas trwania biegunki u dzieci i osób dorosłych. W biegunkach podróżnych najlepiej sprawdzają się kombinacje probiotyków: Saccaromyces boulardii, Bifidobacterium bifidum, L.acidophilus lub B.bifidum, S.thermophilus i L.acidophilus.

Zapalenia jelit
Szczepy probiotyczne obniżają wartość pH w obrębie jelit, hamują procesy gnilne, wpływają na przepuszczalność nabłonka. Korzystne działanie w tym schorzeniu wykazują: Saccharomyces boulardii, L.plantarum, L.acidophilus.

Nietolerancja laktozy
Zaburzenie trawienia laktozy wiąże się z decyfitem laktazy – enzymu uwalnianego przez nabłonek jelitowy. Szczepy probiotyczne mają zdolność uwalniania tego enzymu oraz pobudzają ścianę jelit do jego wydzielania. Zapobiega to występowaniu u niemowląt następujących objawów: biegunki, wzdęć, bólów brzucha. Pomocne w zwalczaniu tych dolegliwości okazały się: L.rhamnosus, B. lactis.

Zakażenia Helicobacter pylori
Szczepy L.casei, L.acidophilus łagodzą stan zapalany wywołany przez H.pylori, ponieważ działają antagonistycznie. Probiotyki stanowią również osłonę przy agresywnym leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy (IPP + dwa antybiotyki).

Alergia i AZS
Lactobacillus rhamnosus GG okazał się pomocny w leczeniu i zapobieganiu AZS u dzieci. Zmniejsza on również ryzyko alergii na mleko krowie.

Osłabienie układu immunologicznego
Szczepy probiotyczne, np. L.acidophilus, L.casei, L.rhamnosus), działają immunomodulująco przez: wzrost aktywności fagocytarnej leukocytów krwi, podwyższenie poziomu IgA (przeciwciała, które chroni przed infekcjami dróg oddechowych, błon śluzowych i przewodu pokarmowego).




Komentarze

  1. gdyby znano to 30 lat temu wilu ułatwiło by to życie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Na szczęście świat idzie do przodu :D

      Usuń
  2. Agnieszka Skórowska17 sierpnia 2018 20:00

    Mnie najbardziej zdumiewa to, że takie ilości małych bakterii mogą tak bardzo korzystnie wpłynąć na sza organizm. Dokładniej na układ trawienny bo on tu występuje w głównej mierze. Takie probiotyki zostały opisane w https://radioklinika.pl/probiotyk-jaki-wybrac gdzie wskazano jakie probiotyki kiedy wybrać. Nie dajmy się wyjałowić po antybiotykach i stosujmy probiotyki, to taka nasza pomoc do odbudowania prawidłowej flory.

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie o takich rzeczach ja jeszcze nie słyszałem, ale jak widać suplementów jest cała masa. Jednak gdy moja żona w ostatnim czasie miała endometriozę https://apteline.pl/artykuly/endometrioza-leczenie-badania-przyczyny/ to wtedy wiedzieliśmy, że należy udać się od razu do lekarza specjalisty.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz