Pieczeń drobiowa z wątróbką i sosem barbekju



Czasami bywa tak, że nie wiemy na co mamy ochotę. Przestało lub znudziło nam się wszystko "sklepowe" lub po prostu dość mamy czytania z lupą etykiet z niezbyt zrozumiałymi składnikami. No to tak jak maseczki do twarzy, kremy tak i pasztet/ pieczeń możemy zrobić sobie sami. I jest to zdecydowanie łatwe.


Co potrzebujemy?
- 1kg mielonego drobiu - kupujemy gotowe zmielone, lub mielimy dowolne części kurczaka
- 500g wątróbki drobiowej (mielimy bądź blendujemy chociaż w blenderze kielichowym wygląda to dość strasznie jeśli kiedykolwiek oglądaliśmy creetersy)
- 3 jajka
- szklankę bułki tartej (można użyć bezglutenowej)
- 3 łyżki dowolnego sosu barbecue (takiego kanapkowego, do mięs)
I to wszystko - sos zawiera już wszystkie przyprawy jakie mnie interesowały, a zbyt słonych rzeczy zwyczajnie nie lubimy.



Wszystko ze sobą mieszamy - można niezbyt dokładnie, wtedy cząstki kurczaka będą bardziej widoczne. Pieczemy w foremce aluminiowej lub innej dowolnej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą- oczywiście wewnątrz blaszki/ foremki. Czas pieczenia to 60 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Kroimy dopiero po wystudzeniu. 
Oczywiście można zaszaleć - użyć innego mięsa, lub w ogóle kilku. Dodać daktyle suszone bądź śliwki, czy co tam lubimy. Pasują nawet suszone morele i jabłka.

Komentarze

  1. Ciekawy przepis na szybkie moim zdaniem jedzonko. Wypróbuję jak nie będę miała pomyslu na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być naprawdę pyszne to danie :3

    https://luxwell99.blogspot.com/2017/12/swieto-radosci-mikolajki.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz