Fanatyczny Fistaszkowiec – proste ciasto z orzeszkami

Fanatycznie kochamy z mężem masło orzechowe. Gdybym mogła smarowałabym nim twarz – może kiedyś i tego mi się zachce?
Tymczasem mam dla Was prosty przepis na ciasto mocno fistaszkowe…



CIASTO:
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mineralnej wody gazowanej
1 szklanka oleju
2,5 szklanki mąki
2 czubate łyżki masła orzechowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Następnie wsypujemy 1 szklankę mąki i dalej ubijamy.
Wlewamy 1 szklankę oleju i dodajemy,  szklankę wody gazowanej oraz 2 łyżki masła orzechowego.
Wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej ubijając.
I na koniec wsypujemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia.
Całość ubijamy jeszcze chwilę- ta kolejność jest ważna – łatwiej i szybciej masa się ubija.



Ciasto przelewamy do nasmarowanej olejem tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy godzinę i 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. 


Czasami zdarzy się że za bardzo wyrośnie - to nic! Poczekajmy aż ostygnie i nałóżmy polewę.

POLEWA:
100g masła
100g cukru
200g fistaszków lub łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło z cukrem – zdejmujemy z „ognia” i dodajemy fistaszki. Jeżeli używamy masła orzechowego – rozpuszczamy wszystko razem.
Gdy ciasto wystygnie – zdejmujemy obręcze tortownicy i polewamy odważnie całość polewą.



Bawmy się w kuchni – co wyjdzie to wyjdzie… A i tak będzie pyszniejsze niż paczkowany gotowiec. Polewa nie musi być orzechowa- może to być cukier puder, rozpuszczona dowolna czekolada… Fistaszki możemy zastąpić innymi oczywiście orzechami - wtedy używamy ich mniej, bo laskowe czy włoskie są dość "suchawe" i mogą nam ciasto zpiernikować.


Komentarze

  1. Jaki śmieszny orzechowy kopczyk ! Chcę go - kradnę przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto kusi byc mega wydajne :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Bardzo lubię masło orzechowe i mogłabyś jeść je tonami :)

    https://staypositivebypaulen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować, bo brzmi pysznie, a wykonanie wydaje się być banalne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gdybym miała masło orzechowe, to bym go teraz zrobiła. A tak to zrobię przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz