Będzie krótko, zwięźle i na temat. Obiad ma być szybki.
Przepis jest prosty - potrzebujemy (na 4 porcje) :
- 1 kg indyczego mięsa - z piersi bądź uda,
- 0,5 kg papryki czerwonej bądź dowolnej innej,
- 0,5 kg pomidorków - małych, dużych, tu również dowolnie,
- I po łyżce stołowej : wędzonej papryki bądź ostrej czerwonej oraz lubczyku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- Puszka mleka kokosowego lub mały kartonik słodkiej śmietanki 12 %, 18% a może to byś nawet mleko krowie czy kozie.
Soli w naszym domu nie używamy - zastępuje ją lubczyk - ale oczywiście można posolić.
p.s. Do takiej ilości potrzebujemy naprawdę konkretnego woka lub patelnię o średnicy 30cm.
Grunt to organizacja - kroimy sobie wszystko, żeby nie było bałaganu.
Przesmażamy przyprawionego papryką i lubczykiem indyka. Trwa to około 10 minut.
Dodajemy warzywa - nie trzeba przykrywać woka czy patelni - nie przesmażamy, al dente są smaczniejsze i ładniej wyglądają.
Trwa to jakieś 10-15 minut. Nie podlewamy już wodą - warzywa puszczą swój sok.
Gdy nam to wszystko zmięknie - dodajemy puszkę mleka kokosowego bądź słodką śmietanę, czy inny ulubiony tłuszczo-nabiał. I dusimy na małym ogniu około 5 minut. Możemy oczywiście nabiał zupełnie pominąć ...
Z czym podajemy ? Indyk z tymi dodatkami jest tak wdzięczny, że pasuje do tego i bułka grahamka i kuskus, ryż, pieczone ziemniaczki.
Nigdy nie przyprawiałam indyka, jestem ciekawa, jak takie cudeńko by mi wyszło :o
OdpowiedzUsuń